ConFootin tarina

Our story

2000-luvun alussa Timo Akela, ConFootin perustaja ja tuotekehittäjä, kohtasi turhauttavan logistisen ongelman: hänen läheinen ystävänsä, Veikko Salminen, pyöritti pientä yritystä joka kuljetti huonekaluja virolaisilta yrityksiltä Suomeen jälleenmyyjille. Yrittäjällä oli hyvin rajatut resurssit, mukaanlukien vain pieni määrä kuorma-autoja. Saapuessaan jälleenmyyjän luo, Veikon piti odottaa kunnes henkilökunta purki kuorman autosta. Myyjillä ei ollut ylimääräisiä varastotiloja tai henkilökuntaa purkamiseen, joten aikaa kului ja myyjät usein pyysivät Veikkoa jättämään kontin ja palaamaan seuraavana päivänä hakemaan sen tyhjennettynä. Tämä oli hukkaanheitettyä aikaa, ja jossain vaiheessa Veikon kaikki kolme autoa seisoi jälleenmyyjien terminaaleissa odottamassa tyhjennystä. Kun kaikki kuljetuskalusto oli varattuna, työnteko oli mahdotonta.

 

Veikko mietti että ei voinut olla ainut kuljettaja jolla tämä on sama ongelma, ja hän kääntyi Timon puoleen pyytäen apua pulmaan.

 

Kuinka poistaa kontti trailerin päältä ilman kalliita työkaluja?

Timo ryhtyi selvittämään tätä ongelmaa, ja kasasi tiimin Veikon ja Terho Närevaaran (Timon lanko) kanssa. Yhdessä he visioivat kevyen ja edullisen jalkasetin jota voisi käyttää helposti kontin irroittamiseen autosta. Jalat sijottuisivat kontin kulmiin jolloin auto voidaan laskea ala-asentoon ja ajaa pois jättäen kontin purettavaksi. Tämä vapauttaisi kuskin ja auton muihin tehtäviin ja tuottavuus kasvaisi.

Harmillisesti tehtävä ei ollut läheskään helppo. ConFoot-tiimi oli päättänyt, että lopputuote olisi

  • Kevyt
  • Edullinen ja
  • Kestävä

Jalkojen tulisi myös läpäistä tiukat testit ja täyttää turvallisuusvaatimukset. 3D-malleja, rasitustestejä ja kantavuuslaskelmia tehtiin useita. Tuotteen toimintatapa on yksinkertainen, mutta suunnitteluprosessi osottautui aivan muuksi. Lukuisia asiantuntijoita ja insinöörejä työskenteli projektin parissa sekä toimi konsultteina matkan varrella. Täydellisen rakenteen, materiaalien ja keveyden yhdistelmä osottautui haastavaksi ja monimutkaiseksi pulmaksi jonka ratkaiseminen vei aikaa.

 

Tuotekehitys

 

Yhteensä suunnittelu ja tuotekehitys veivät useita vuosia. Yhteistyö helsinkiläisen Metropolia-oppilaitoksen ja eri insinöörien kanssa tuotti prototyypin jota päästiin testaamaan. Monia eri prototyyppejä kehitettiin, kuten I:n muotoinen jalka sekä useampia alumiiniin perustuvia malleja. Nämä eivät kuitenkaan täyttäneet kaikkia Timon ja tiimin asettamia ehtoja. Muoto ei ollut tarpeeksi kestävä, vahva tai liikuteltava.

 

Tuotekehityksen jatkuessa Timo perusti ConFoot Oy:n Helsingin telakan yhteyteen.

 

Vihdoin vuonna 2013 tehtiin läpimurto ja haettiin patentti innovatiiviselle muotoilulle. Tiimi kehitti erityisen, kuuden eri metallin seoksen tuotteen rungon, jonka ansiosta ConFoot-jalka kestää 26 tonnin painon ja painaa itsessään vain 24kg. Myöhemmin asiakaspalautteen perusteella tehtiin lisäparannuksia jalan korkeudensäätöön ja myös kestävyys nousi 30 tonniin. Tämän jälkeen on tehty myös pieniä muutoksia tiimin jatkaessa tuotteen hiomista tuotekehityksen ja asiakaspalautteiden myötä.

 

Tällä hetkellä on saatavilla 3 erilaista jalkamallia ja tuotteita myydään ympäri Eurooppaa sekä Australiassa saakka.